Bibliografie

Hoezo Bloedmooi Zoveel Liefde De Heimwee-karavaan

HOEZO BLOEDMOOI

Onder deze titel verscheen het eerste boek van Hans Sahar bij de Arbeiderspers te Amsterdam. Dat was in 1995 en daarmee was hij de eerste nieuwe allochtoon die een Nederlands boek schreef. Hij kreeg een heleboel navolgers. Het ene na het andere boek verscheen van vooral jonge Marokkanen.

De hoofdpersoon van HOEZO BLOEDMOOI is Abi. Hij zegt: Weinig jongens hebben zoveel meegemaakt als ik. Hij is de “giechelende gigolo” die overdag naar school gaat, waar het leren hem makkelijk afgaat. De rol van goeie scholier wisselt hij moeiteloos af met zijn bestaan als bloedmooie crimineel die bloedlinke dingen uithaalt. Hij voelt zich evenveel Marokkaan als Hagenaar. Hij leeft in verschillende werelden die elkaar niet verdragen. Thuis gelden de regels van de strakke moslims, terwijl Abi op straat aan de zelfkant van het Nederlandse welvaarts-paradijs leeft, en gerust het mes trekt. Het is de vraag of hij de vijfentwintig zal halen…

"Rauw en recht voor zijn raap."
(Ingrid Hoogervorst in De Telegraaf)

"Een flitsende avonturenroman over een jeugd aan de zelfkant van Den Haag."
(Frank van Dijl in Algemeen Dagblad)

"Vrijgevochten, eigenzinnig en vooral authentiek."
(Jaap Goedegebuure in HP / De Tijd)

"Het proza in Hoezo Bloedmooi swingt overtuigend en roept de sfeer op van een achtergond die niet eerder te zien is geweest in de Nederlandse letteren."
(Ed van Eeden in Utrechts Nieuwsblad)